5 Reiki tips om in je coachpraktijk te gebruiken

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
11 september 2024

5 reiki-tips voor meer energie om in je coachpraktijk te gebruiken

Het holisme is een visie die uitgaat van het lichaam als geheel, waarbij lichaam, geest en ziel invloed op elkaar hebben. Het streven is dat er een balans is tussen deze drie zodat daarmee de energie optimaal wordt opgewekt en benut. Op die manier ontstaat een diep gevoel van vervulling.
Holistische zorg is een prachtig overkoepelende term voor waar wij als Civas voor staan. Daarom hebben we een serie blogs ontwikkeld die ingaan op holistische zorg.  

Dit blog geeft je praktische tips voor jou en je cliënten voor een betere energiebalans. 

Volgens de holistische visie bestaat alles in het universum uit energie, en dat geldt ook voor onszelf. Vanuit de reiki leer, een holistische therapie die zich richt op het balanceren van energie, weten we dat het verhogen van je energiebalans essentieel is voor een gezonde en evenwichtige levensstijl. Reiki stelt dat een goede energiebalans niet alleen de fysieke gezondheid ondersteunt, maar ook het mentale en emotionele welzijn bevordert. Het helpt de balans tussen lichaam en geest te herstellen en versterkt het zelfhelend vermogen van je lichaam.

De volgende tips kun je meegeven aan je cliënten en zijn geïnspireerd door de principes van reiki. Ze helpen om hun energiebalans te optimaliseren. Door deze inzichten toe te passen, leg je de basis voor een gezonder en energieker leven.

1. Gezonde voeding

Eet bewust en kies voor voeding die je energie geeft en je lichaam voedt. Junkfood, veel bewerkt vlees, te lang geconserveerde en te lang gekookte voeding hebben een lage energetische waarde. Ze zijn vulling en geen voeding. Door dit vaak te eten verlaag je de energiebalans in je lichaam en is er meer kans dat je je moe, depressief of lamlendig zult voelen. Alternatieven die veel energetische waarde hebben zijn bijvoorbeeld groene groenten, volkorengranen en noten en zaden.

2. Ademhalingstechnieken

Gebruik diepe, bewuste ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en je energiecentra te balanceren.

Tip: De 4-7-8-oefening is een eenvoudige ademhalingstechniek die je zou kunnen helpen.

  1. Inademen: Adem rustig in door je neus gedurende 4 seconden.
  2. Vasthouden: Houd je adem 7 seconden vast.
  3. Uitademen: Adem langzaam uit door je mond gedurende 8 seconden.

3. Meditatie

Begin en eindig je dag met een korte meditatie. Meditatie zorgt voor ontspanning en helpt je geest te kalmeren en je energiebalans te herstellen. Een mooie meditatie vind je hier.

4. Affirmaties

Piekeren en boosheid kunnen zich vastzetten in je lichaam. Observeer je zorgelijke gedachten, emoties en lichamelijke reacties. Richt vervolgens je energie op het positieve in plaats van op het negatieve. Dit doe je door krachtig geformuleerde zinnen (dit noem je affirmaties) die bevestigen wat je graag gerealiseerd wilt hebben uit te spreken (ofwel hardop of in gedachten). Bijvoorbeeld: “Ik geloof in mijzelf” of “ik sta sterk in mijn schoenen”. Dat voelt in het begin heel gek, want meestal geloof je het zelf (nog) niet. Maar begin er gewoon mee, als je het vaak genoeg uitspreekt, ga je er vanzelf in geloven. 
Het heeft het meeste effect als je je affirmaties uitspreekt als je jezelf in de spiegel aankijkt.

Tips bij affirmaties:

  • Draai de negatieve gedachten of overtuigingen om tot positieve gedachten.
  • Schrijf de affirmatie op een briefje in tegenwoordige tijd.
  • Vermijd ontkenningen.
  • Schrijf vanuit de ik-vorm. Ik + werkwoord + nu + positieve uitdrukking/eigenschap.
  • Hang het briefje met je affirmaties op een opvallende plek die je vaak ziet of draag deze bij je.
  • Herhaal deze affirmatie 3 keer per dag gedurende een maand.

5. Dankbaarheid oefenen

Sluit je dag af met een moment van dankbaarheid om positieve energie aan te trekken en je energiebalans te versterken. Maak eventueel een lijstje. Het is normaal dat elke dag veel dezelfde dingen terugkomen, dat helpt je de rode draad te vinden. Probeer het bewust te blijven doen. De rode draad helpt je bij jouw energiebalans.

Ontspanningsoefening/meditatie

De volgende meditatie is heel geschikt om dagelijks te doen en helpt om je energiebalans op peil te houden

Ga zitten met rechte rug en beide voeten stevig naast elkaar op de grond. Concentreer je op je ademhaling en laat deze rustig en regelmatig worden.

Begin nu vervolgens je lichaam te ontspannen. Span eerst je tenen aan en ontspan ze dan weer. Daarna ga je naar je enkels. Ook nu weer eerst spannen en dan ontspannen. Vervolgens zijn je kuiten aan de beurt. Eerst aanspannen, dan weer ontspannen. Werk op dezelfde wijze je hele lichaam af van beneden naar boven. Eerst je benen, dan je romp, je armen, schouders, nek, zelfs je hoofd en de spieren van je gezicht. Eerst aanspannen en dan ontspannen.

Als je ten slotte bij het puntje van je hoofd bent aangekomen en je hele lichaam beurtelings aangespannen hebt en daarna weer ontspannen, ga je in gedachten je hele lichaam door. Kun je nog ergens een plekje vinden waar de spieren nog steeds gespannen aanvoelen? Schenk aandacht aan die plek door nogmaals de spieren aan te spannen en weer te ontspannen.

Blijf de hele tijd rustig doorademen. Als je klaar bent met deze oefening zul je volledig ontspannen zijn, tot aan het kleinste spiertje toe. Let erop dat ook je ademhaling volkomen rustig en ontspannen verloopt.

Lees meer over holistische zorg


Geïnspireerd?

Met deze opleidingen leer je meer over reiki en andere energetische behandelingen

Holistisch therapeut

Meer informatie

Energetisch therapeut

Meer informatie

Reiki Master

Meer informatie