Leestijd
|
2 minuten |
Geplaatst op
|
22 september 2017 |
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) wordt meestal in de kindertijd ontdekt. Toch kan de diagnose ook pas op volwassen leeftijd worden gesteld. Hoe uit ADHD zich bij volwassenen? Welke tips zijn er voor volwassenen met ADHD? En wat zijn de behandelmogelijkheden? In dit blogartikel leest u alles over ADHD bij volwassenen.
ADHD uit zich op volwassen leeftijd vaak anders dan in de kindertijd. Waar kinderen met name hyperactief gedrag vertonen, hebben volwassenen vooral moeite om zich te concentreren. Dat manifesteert zich onder andere in het maken van slordigheidsfoutjes, alles tegelijk willen doen en dingen vergeten. Ook zijn volwassenen met ADHD over het algemeen erg impulsief. Relaties worden bijvoorbeeld snel aangegaan, maar ook weer snel verbroken.
Andere symptomen van ADHD op volwassen leeftijd zijn:
Volwassenen met ADHD hebben vaak het gevoel dat ze geen controle hebben over hun leven. Om meer grip te krijgen, kan het helpen om de dag een duidelijke structuur te geven. Schrijf op wat u per dagdeel of uur wilt doen en vergeet daarbij niet om ook rustmomenten in te plannen. Daarnaast is het aan te raden om uw vrienden, familie en collega’s op de hoogte te stellen zodat u kunt rekenen op (meer) begrip. Tot slot functioneren volwassenen met ADHD beter in een rustige omgeving. Richt uw woning en werkplek daarom rustig in.
Een gedragstherapeut of coach kan helpen om makkelijker door het leven te gaan met ADHD. Daarnaast leert u de sterke kanten van de stoornis – bijvoorbeeld creativiteit en enthousiasme – beter te benutten. Soms gaat ADHD gepaard met angststoornissen, depressiviteit of verslaving. In zulke gevallen is intensievere begeleiding vereist. Uw huisarts kan hierin adviseren. Naast psychologische ondersteuning kan medicatie worden voorgeschreven.