Leestijd
|
4 minuten |
Geplaatst op
|
22 mei 2024 |
Onze opleidingen zijn geaccrediteerd bij verschillende beroepsverenigingen. Maar hoe zit dat dan precies?
Onbeschermde beroepen
Beroepsverenigingen om helderheid te geven
Waarom zou je je als professional aanmelden bij een beroepsvereniging?
Wanneer kun je je inschrijven bij een beroepsvereniging?
Welke beroepsverenigingen zijn er?
Wat betekent een accreditatie door een beroepsvereniging?
Wat kan je met onze opleidingen richting beroepsverenigingen?
Hoe maak je een keuze uit de verschillende beroepsverenigingen?
Hoe kan ik mijn consulten vergoed krijgen?
De meeste opleidingen van Civas zijn bedoeld voor coaches, counselors, voedingsprofessionals en therapeuten. Dit zijn zogenaamde onbeschermde beroepen: iedereen mag zich zo noemen. Er zijn ook beschermde beroepen, zoals arts, verpleegkundige of diëtist. Deze titels mag je alleen voeren als je de officiële opleiding hiervoor hebt behaald en met een BIG-nummer staat ingeschreven in het BIG-register.
Je mag je dus coach of therapeut noemen, ook al heb je geen enkele opleiding op dit gebied gedaan. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Daarom zijn er verschillende beroepsverenigingen ontstaan die ieder een groep professionals vertegenwoordigen. De beroepsverenigingen willen cliënten en andere belanghebbenden zoals zorgverzekeraars, helderheid geven over het niveau van de professionals die bij de beroepsvereniging zijn aangesloten.
Elke beroepsvereniging stelt haar eigen eisen aan de toelating en de bijscholing van de professional. Daarnaast werken verschillende beroepsverenigingen met levels. Afhankelijk van je opleiding en ervaring kom je op een bepaald level terecht.
De voordelen van inschrijven bij een beroepsorganisatie zijn dat je je professionaliteit goed op peil hebt en houdt, voor jezelf en je cliënten en dat je dat ook naar buiten laat zien. Denk hierbij aan het volgende:
De voordelen van inschrijven bij een beroepsorganisatie zijn dat je je professionaliteit goed op peil hebt en houdt, voor jezelf en je cliënten en dat je dat ook naar buiten laat zien.
De toelatingseisen zijn per beroepsvereniging verschillend. Er worden in het algemeen eisen aan je vooropleiding en je ervaring gesteld. En afhankelijk van deze opleiding en ervaring kun je bij verschillende beroepsorganisaties op een bepaald level worden ingedeeld. Meestal gelden de volgende eisen:
Binnen het werkveld van Civas zijn verschillende beroepsorganisaties actief.
Onder de paraplu van KTNO vallen de volgende beroepsorganisaties:
Binnen een gezamenlijk portaal kunnen opleiders accreditatie aanvragen volgens de eisen van KTNO. De afzonderlijke beroepsorganisaties beslissen vervolgens zelf of ze de accreditatie toekennen.
Wat is dan CPION?
CPION is een accrediterende instantie voor onderwijs op post-HBO niveau. Zij controleren of onze opleidingen Medische Basiskennis CPION en Psychosociale Basiskennis CPION voldoen aan de PLATO-eisen, gesteld door de zorgverzekeraars.
Beroepsorganisaties voor coaches
In de lijst hierboven zie je meerdere beroepsorganisaties voor coaches staan. Lees welke beroepsorganisaties er zijn voor coaches en wat de verschillen zijn.
Een accreditatie wil zeggen dat de beroepsvereniging naar de opleiding heeft gekeken en deze goed heeft bevonden. Onze opleidingen worden per stuk door de beroepsverenigingen beoordeeld op hun kwaliteit maar ook op de aansluiting op hun specifieke vakgebied.
De beroepsvereniging beslist vervolgens of ze de opleiding onderdeel wil maken van haar toelatingseisen of dat deze opleiding wordt geaccrediteerd als bijscholing. Hieronder lees je er meer over.
Onze opleidingen worden per stuk door de beroepsverenigingen beoordeeld op hun kwaliteit maar ook op de aansluiting op hun specifieke vakgebied.
Een Civas-opleiding kan de benodigde vooropleiding zijn om je in te kunnen schrijven bij een beroepsvereniging, of hier onderdeel van uitmaken omdat je nog meer opleidingen nodig hebt om toegelaten te worden.
Daarnaast kan een Civas-opleiding voldoen aan de eisen van bijscholing, wanneer je eenmaal ingeschreven bent en je moet voldoen aan de bijscholingseisen. Het aantal studiepunten dat je bij een specifieke beroepsorganisatie ontvangt als je de bijscholing hebt afgerond, staat bij elke Civas-opleiding vermeld. Sommige beroepsorganisaties drukken de studielast uit in ECTS en sommige in een zelf gecreëerde definitie zoals studiepunten of PE-punten.
Eén ECTS (European Credit Transfer System) betekent een belasting van 28 studieuren. Als een beroepsorganisatie een eigen definitie hanteert, kun je de betekenis opvragen bij de beroepsvereniging in kwestie.
De accreditaties verschillen per opleiding, afhankelijk van het niveau, de lengte en het vakgebied. Bij elke Civas-opleiding staan de actuele accreditaties vermeld.
Als je een beroepsvereniging uitkiest om je bij aan te sluiten, denk dan over de volgende zaken na.
Om je consulten vergoed te krijgen, moet je aan een aantal eisen voldoen.
Zorgverzekeraars vergoeden consulten alleen vanuit de aanvullende zorgverzekering en afhankelijk van de verzekering doen zij dit geheel of slechts gedeeltelijk.
Als cliënten geen aanvullende zorgverzekering hebben afgesloten, worden de consulten niet door de zorgverzekering vergoed.