Leestijd
|
5 minuten |
Geplaatst op
|
01 november 2017 |
We praten allemaal wel eens tegen dieren, toch? Dat is lang niet altijd nodig, eerder leuk en gezellig. In sommige situaties is het wel van belang om contact te maken met een dier. Dit blog beschrijft 3 situaties waarin communicatie met dieren echt nodig is.
Bij communiceren met dieren gaat het om intuïtief contact met dieren waarin je hun wensen en emoties leert begrijpen en hun gedrag doorgronden. Je kan daarmee duidelijkheid scheppen voor dieren in bepaalde situaties en de oorzaak van eventuele problemen achterhalen. Bijvoorbeeld als een huisdier zich anders gedraagt dan normaal. De volgende 3 situaties zijn aanleiding voor goede communicatie met dieren:
Stress, te veel prikkels, nare ervaringen: van alles kan reden zijn dat een dier zich afwijkend gedraagt of zelfs een gedragsprobleem ontwikkelt, zoals agressiviteit. In dergelijke situaties heeft het geen zin om te wachten tot het vanzelf overgaat. Je moet proberen contact te maken met het dier, want er is iets aan de hand. Probeer uit te leggen hoe je over de situatie denkt en wat jezelf of het baasje ervan vindt. Probeer te achterhalen waarom het dier op een ongebruikelijke manier reageert. Het kan helpen daarbij beelden over te brengen van wat je hoopt dat er gaat veranderen.
Een verhuizing is niet enkel ingrijpend voor mensen. Ook voor dieren is verhuizen één van de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven. Op emotioneel gebied gebeurt er dan veel. Daarbij is voor dieren een verhuizing een oncontroleerbare gebeurtenis. Zij hebben geen stem gehad in de beslissing, hebben geen idee wat er gebeurt en moeten wennen aan een nieuwe omgeving. Omdat honden meer gericht zijn op mensen, hebben zij er veelal minder moeite mee. Bij katten is de invloed juist groter, aangezien zij vooral gefocust zijn op hun omgeving. Geuren zijn belangrijk voor elk dier. Het is belangrijk om het dier vooraf goed te informeren over wat er staat te gebeuren en spullen met een vertrouwde geur neer te leggen in het nieuwe huis.
Het wisselen van eigenaar kan voor dieren ingrijpender zijn dan een verhuizing. Bij een verhuizing kunnen dieren emotionele steun vinden bij mensen en dieren die ze kennen. Bij een andere eigenaar is alles nieuw. Om een dier bij zo’n gebeurtenis te helpen, is inleven in en goed communiceren met het dier erg belangrijk. Neem je huisdier bijvoorbeeld een paar keer mee naar de nieuwe eigenaar en verleng het bezoek steeds. Dit is vooral erg waardevol voor pups als zij hun liefdevolle nest moeten verlaten. Voor een volwassen dier geldt een andere aanpak. Het wisselen van eigenaar kan een deuk in het zelfvertrouwen geven, omdat het dier zich niet geliefd voelt. In beide gevallen heeft het dier steun en liefde nodig.
Er zijn dus verschillende situaties waarin extra aandacht nodig is voor dierencommunicatie. Communiceer altijd met een open houding en alle aandacht voor het dier. Hierdoor voelt het zich gehoord en kan het dier zich openstellen voor diep contact. Op deze manier ga je niet langer voorbij aan hun gevoel. Dieren zijn er onvoorwaardelijk voor ons en geven ons veel liefde en energie. Dus laten wij dat vooral ook teruggeven als zij dat nodig hebben.