Leestijd
|
5 minuten |
Geplaatst op
|
16 december 2024 |
De feestdagen staan voor de deur, een tijd van gezelligheid, samenzijn én lekker eten. Veel mensen maken zich echter zorgen over het behouden van een gezonde leefstijl tijdens de feestdagen. Als coach begrijp je dat het vinden van de juiste balans tussen feesten en gezond blijven een uitdaging kan zijn en wil je graag jouw cliënten zo goed mogelijk ondersteunen. Deze praktische tips kunnen je cliënten helpen de feestdagen te vieren op een manier die zowel voldoening als gezondheid brengt.
De feestdagen kunnen je dagelijkse routine behoorlijk overhoop gooien. Probeer daarom zoveel mogelijk je normale eet- en bewegingspatroon aan te houden. Streef naar drie gebalanceerde maaltijden per dag. Als je een maaltijd overslaat, ga je dit meestal compenseren; je bent dan eerder geneigd tussendoor of bij een volgende maaltijd meer (en ongezonder) te eten.
Kies voor gerechten rijk aan groenten en fruit, en beperk vlees en zware sauzen. Enkele suggesties:
Houd het ontbijt zoveel mogelijk aan zoals normaal, in dezelfde hoeveelheden. Kies bijvoorbeeld twee volkoren boterhammen of een volkoren pistolet met bijvoorbeeld beleg ham, rosbief of jam. Een croissant of plak kersstol is een minder goede keuze en vult niet goed waardoor je eerder weer trek hebt. Een bordje kwark mooi opgemaakt met muesli, plakjes banaan, rood fruit is ook een goede optie om de dag mee te beginnen.
Hou de lunch ook aan zoals normaal. Denk ook weer aan kwark of yoghurt met muesli en fruit, een gezonde salade, crackers met kaas en rauwkost of vis. Een lekkere kom groentesoep is ook erg gezond en feestelijk. Sla de lunch in ieder geval niet over.
De traditionele kersttussendoortjes zijn rijk aan suikers en aan calorieën. Gun jezelf alleen op de echte feestdagen een kleine portie van iets ongezonds. Neem verder fruit, rauwkost, kwark of yoghurt, ongezouten noten of een cracker als tussendoortje.
Maak het kerstdiner gezonder met deze tips:
Gebruik kleinere borden om je porties te beperken. Neem de tijd om te eten en geniet van elke hap. Voel je niet verplicht om alles op te eten en vraag jezelf regelmatig af: "Heb ik al genoeg?"
Probeer de hoeveelheid alcohol te beperken. Zorg dat je de BOB bent, of spreek van tevoren met jezelf af hoeveel je wilt drinken, bijvoorbeeld 2 glazen. Stel het moment van je eerste glas zoveel mogelijk uit. Wissel een glas alcohol altijd af met een glas water. Neem kleine slokjes, en zet na elk slokje je glas weg.
Alcohol verstoort de koolhydraat- en vetstofwisseling. Wanneer er alcohol in het bloed aanwezig is, gaat de lever aan de slag om de alcohol zo snel mogelijk weer uit het lichaam te verwijderen. Zolang er alcohol in het bloed aanwezig is, ligt de vetverbranding dus stil. Bij iedere maaltijd met vet worden de vetreserves weer aangevuld. Als de vetverbranding echter regelmatig stilligt door de alcoholconsumptie, worden deze vetreserves groter en ontstaat er overgewicht. Alcohol wekt ook meer eetlust op waardoor er vaak calorierijke snacks bij worden gegeten.
Hydratatie is cruciaal, ook tijdens de feestdagen. Drink een uur voor en na de maaltijd voldoende water om je spijsvertering te ondersteunen. Vermijd echter te veel drinken tijdens het eten om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Water is niet alleen goed voor je lichaam, maar kan ook helpen om een vol gevoel te geven waardoor je minder snel geneigd bent te veel te eten.
Vervang alcohol met water of bruiswater, verrijkt met bijvoorbeeld wat munt, citroen en ijsblokjes. Of ga voor kerstthee met steranijs, kaneel en verse cranberries. Serveer het in een mooi glas, dat maakt het extra feestelijk. Toch zin in een glas wijn bij het kerstdiner? Geniet er dan van.
Beweeg extra tijdens de feestdagen:
Deel je leefstijldoelen met vrienden en familie. Onderneem samen activiteiten, zoals een frisse wandeling na het kerstdiner. Dit kan een leuke manier zijn om ondersteuning te krijgen en quality time door te brengen met je dierbaren.
Het is helemaal oké om tijdens de feestdagen af en toe van je routine af te wijken. Geniet van de speciale momenten, maar houd je gezonde gewoontes in je achterhoofd. Mocht het een keer niet gaan zoals gepland, wees dan niet te streng voor jezelf. Pak gewoon je gezonde routine zo snel mogelijk weer op.