Eten om emoties te stillen

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
27 juni 2019

Eten om emoties te stillen

We eten allemaal wel eens te veel. Soms heeft overmatig eten niets meer te maken met iets erg lekker vinden. Er zijn mensen die maar dooreten om een bepaald gevoel weg te drukken. Waar komt dit gedrag vandaan en wat is ertegen te doen?

Zonder voedsel kunnen we niet over­leven. Voedsel is een basisbehoefte. Eten heeft daarnaast een sociale functie. Denk maar aan een feestelijk diner, een borrel met hapjes of een gezellige picknick. Maar eten is niet altijd nodig, leuk en lekker. Soms wordt eten gebruikt om nare emoties niet te hoeven voelen. Dit is een vorm van psychologische honger waarbij emoties een grote rol spelen: emotie-eten. In plaats van emoties te voelen in je lichaam eet je ze weg.

​Emoties kunnen verschillende reacties opwekken

Hoe je reageert op een emotie is niet altijd even logisch. De eetlust verdwijnt juist bij het ervaren van heftige emoties, zou je denken. Ons lichaam reageert bijvoorbeeld op allerlei manieren op stress. Wanneer we stress hebben, willen we hier zo snel mogelijk iets aan doen. We maken ons klaar om te gaan vechten of snel weg te rennen van de dreiging. Een pak koekjes leegeten past niet in het scenario. Je zou verwachten dat iemand bij verdriet gaat huilen, maar het komt voor dat iemand dan gaat eten. Dit kan wijzen op emotie-eten.

​Vicieuze cirkel van stress en eten

Soms kunnen mensen niet meer voelen wat nu honger en wat verzadiging is. Ze gaan eten omdat er eten is. Of er wordt speciaal eten in huis gehaald om te kunnen eten als emoties opspelen. Door het vele eten ontstaat veelal overgewicht en dat levert stress op. Op die manier wordt een vicieuze cirkel in stand gehouden van stress, eten en weer stress. Waar dit probleem begon, is niet altijd meer te achterhalen.

​Samenspel van gedachten, gevoelens en eetgedrag

Emotie-eten is een samenspel van gedachten, gevoelens en eetgedrag. Bepaalde gedachten leiden tot gevoelens die zowel plezierig als onprettig zijn. De gevoelens zorgen ervoor dat iemand gaat eten, bijvoorbeeld een zak chips. Hoe kun je die snackbehoefte leren weerstaan? Door met de gedachten aan de slag te gaan, kun je bijbehorende gevoelens beïnvloeden. Andersom kan ook: door emoties aan te pakken, worden gedachten milder of ze veranderen. Dat maakt het makkelijker om het bijbehorende eetgedrag te veranderen.

​Weer grip op het leven

Emotie-eten lijkt dus vooral een psychologisch probleem. Voor het doorbreken van de vicieuze cirkel is het belangrijk om alle aspecten van het emotie-eten mee te nemen. Dat betekent dat er ook wordt gekeken naar het voedingspatroon. Leidraad is uitgaan van gezonde, voedende producten. Wie lekker in zijn vel zit, kan beter omgaan met emoties. Het zetten van concrete stappen leidt tot een blijvende gedragsverandering, waardoor iemand zijn leven weer in eigen hand kan nemen.

Meer informatie?

Mensen begeleiden bij emotie-eten? 

> Volg de BGN-erkende cursus Emotie-eten