Leestijd
|
2 minuten |
Geplaatst op
|
22 augustus 2024 |
De zomer is een prachtige tijd voor kruiden. In deze periode staan veel kruiden in volle bloei, klaar om geplukt te worden en te worden verwerkt in kruidenpreparaten en zalven. In deze blog verkennen we enkele populaire zomerkruiden en hun toepassingen.
Sint-Janskruid bloeit volop rond de langste dag van het jaar en het kruid heet dan ook naar Sint Jansdag op 24 juni. Dit kruid staat bekend om zijn zonnige gele bloemen en is te vinden in weilanden en langs wegen.
Toepassing
Dit kruid helpt uitstekend tegen beten, sneden en andere huidproblemen omdat het de huidgenezing verbetert. Ook wordt het veel gebruikt bij lichte depressieklachten.
Gebruikstips
Wel gebruiken:
Bij depressie, nierstenen, hoofdpijn, slapeloosheid, brandwonden, hartkloppingen, hyperventilatie, oorpijn, hersenschudding, stress, spierpijn, PMS, gewrichtspijn, splinters, maagzweren, reuma, winterhanden, hoge bloeddruk, geelzucht, hypoglykemie, om de alvleesklier te kalmeren, onrust, zenuwen, spanning, obsessief gedrag.
Niet gebruiken:
Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Ook niet combineren met andere geneesmiddelen. Het versterkt de werking van antidepressiva en pijnmedicatie (morfine), verstoort de werking van chemokuren en vermindert de werking van bloedverdunners en de anti conceptie pil.
Kamille is een veelzijdig kruid dat in de zomer volop bloeit in weilanden en tuinen. De bloemhoofdjes hebben een kenmerkende geur en worden vaak gebruikt in kruidentheeën en huidpreparaten.
Toepassing
Kamille staat bekend om zijn ontstekingsremmende en kalmerende effecten. Kamille-infusies kunnen worden gebruikt om huidirritaties te verzachten en ontstekingen te verminderen. Kamillezalf is ideaal voor de behandeling van droge of geïrriteerde huid, eczeem en insectenbeten.
Gebruikstips
Wel gebruiken:
Bij huidirritaties, lichte ontstekingen en als verzachtend middel voor de huid. Maar ook bijvoorbeeld bij maagklachten, slapeloosheid, hoofdpijn, verkoudheid en een voorhoofdsholteontsteking.
Niet gebruiken:
Etherische olie niet gebruiken tijdens de zwangerschap en niet gebruiken in combinatie met bloed-verdunnende medicijnen.
Lavendel bloeit in de zomer en is te herkennen aan zijn paarse bloemen en heerlijke geur. Dit kruid wordt vaak gevonden in tuinen en als wilde plant in sommige regio's.
Toepassing
Lavendel heeft kalmerende en antiseptische eigenschappen. Lavendelolie en -zalf worden veel gebruikt om de huid te kalmeren, insectenbeten te verzachten en een gevoel van ontspanning te bevorderen. Lavendel kan ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust.
Gebruikstips
Wel gebruiken:
Voor ontspanning, migraine, misselijkheid, stress, bij insectenbeten en om lichte huidaandoeningen te verzachten.
Niet gebruiken:
Met mate gebruiken tijdens de zwangerschap. Etherische olie alleen slikken op voorschrift van een arts.
Goudsbloem, ook wel Calendula genoemd, bloeit de hele zomer en wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege zijn helende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Toepassing
Goudsbloemzalf is een uitstekende keuze voor het verzorgen van kleine wondjes, droge huid en eczeem. De verzachtende eigenschappen van deze zalf helpen bij het ondersteunen van het genezingsproces van de huid en het verminderen van ontstekingen.
Gebruikstips
Wel gebruiken:
Bij snijwonden, krassen, huidirritaties en droge huid, maar ook bij duizeligheid en hoofdpijn.
Niet gebruiken:
Niet gebruiken bij zwangerschap of borstvoeding. Er kunnen interacties ontstaan met o.a. antidepressiva, antihistaminica. Bij allergieën voor Asteraceae nooit gebruiken.
Ontdek Meer over Kruiden met Civas