Holistische zorg: een leven in balans

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
05 september 2024

Holistische zorg: een leven in balans

In dit blog:

  • Wat is de holistische visie?
  • Waar moet je op letten bij het geven van holistische therapieën?

In onze steeds hectischer wordende wereld zoeken mensen naar manieren om niet alleen hun fysieke gezondheid te verbeteren, maar ook hun geestelijke en emotionele welzijn te versterken. We verlangen naar meer balans in ons leven. Dat heeft geleid tot een groeiende interesse in holistische zorg en therapieën. 

Voor ons als Civas is holistische zorg een term die ons past als een jas. Hier staan wij immers al jaren voor, met onze opleidingen over coaching, voeding en natuurgeneeswijzen. Al die onderdelen komen samen in holistische zorg. Het woord holisme gebruiken we pas sinds kort. We hebben daarom een aantal blogs geschreven waarin we je meenemen in de holistische wereld. 

In dit blog leggen we uit wat een holistische benadering tegenwoordig precies inhoudt.  En waar moet je als therapeut op letten?

Wat is de holistische visie?

Holistische therapie vertrekt vanuit de gedachte dat lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn. In plaats van zich uitsluitend te richten op het behandelen van symptomen of specifieke ziekten, kijkt de holistische benadering naar de gehele persoon. Dit betekent dat er bij holistische therapie aandacht wordt besteed aan verschillende aspecten van welzijn:

  • Fysiek
  • Emotioneel
  • Mentaal
  • Sociaal
  • Spiritueel

Binnen de holistische visie wordt de mens gezien als een dynamisch geheel waarin elk onderdeel invloed heeft op de rest. Een probleem in één aspect van het leven kan dus effect hebben op de andere gebieden. Bijvoorbeeld, langdurige stress kan niet alleen leiden tot psychische problemen zoals angst en depressie, maar ook tot fysieke klachten zoals hoofdpijn of een verstoorde spijsvertering.  Als holistisch therapeut  help je mensen om een evenwichtiger, gezonder en bevredigender leven te leiden.
 
Het model van de 6 logische niveaus van Gregory Bateson, verder ontwikkeld door Robert Dilts, is een krachtige manier om inzicht te krijgen in persoonlijke ontwikkeling en verandering. Dit model kan ook heel goed toegepast worden in holistische zorg.
De 6 logische niveaus zijn: 
•    Omgeving: De context waarin iemand leeft.
•    Gedrag: Wat iemand doet.
•    Capaciteiten: Wat iemand kan.
•    Overtuigingen en waarden: Wat iemand gelooft en waardeert.
•    Identiteit: Wie iemand is.
•    Zingeving: Waar je voor staat.

Model van Bateson

Door een client op alle 6 niveaus te ondersteunen, kan holistische zorg ervoor zorgen dat veranderingen diepgaand en blijvend zijn. Dit model helpt jou als therapeut of coach om niet alleen de symptomen, maar ook de onderliggende oorzaken en contexten van (gezondheids)problemen te zien en aan te pakken.

Een voorbeeld: je cliënt Ellen ervaart chronische stress en vermoeidheid. In haar omgeving is er veel lawaai omdat ze in een drukke buurt woont, wat haar slaap verstoort. Haar gedrag bestaat uit het constant bezig zijn met werk, zonder pauzes te nemen voor ontspanning. Ze mist vaardigheden om effectief met stress om te gaan, zoals tijdsbeheer en ontspanningstechnieken. Haar overtuigingen omvatten het idee dat rusten gelijkstaat aan luiheid. Ze identificeert zich als een workaholic, wat haar identiteit beïnvloedt. Ten slotte voelt ze een gebrek aan zingeving, omdat haar leven enkel om werk lijkt te draaien.
Door kleine veranderingen aan te brengen, zoals het introduceren van een avondroutine om de slaapomgeving te verbeteren, mindfulness-oefeningen te integreren, en haar overtuigingen over rust uit te dagen, kun je Ellen een gebalanceerder en bevredigender leven laten leiden.

              

Natuurgeneeswijzen, energetische therapieën, voeding en coaching komen samen in de holistische visie

In de holistische visie hangt alles met alles samen. Als therapeut of coach kun je mensen helpen met allerlei grotere en kleinere veranderingen in hun leven, waardoor hun leven in zijn geheel op een hoger niveau terecht komt. 

Met coaching help je cliënten om hun waarden, doelen en ambities onder woorden te brengen. Technieken zoals MBCT, ACT, RET maar ook familieopstellingen en meditatie helpen mensen om zich meer bewust te worden van hun gedachten, emoties en gedragingen. Zo krijgen je cliënten een goed zelfbeeld en inzicht in hun wensen en verwachtingen en dat draagt bij aan hun emotioneel evenwicht. 
Gezonde voeding zorgt samen met kruidengeneeskunde en andere (natuur)geneeswijzen voor een gezond lichaam en een gezonde geest. 
De energetische tak richt zich op, de naam zegt het al, de energie. Met magnetiseren, reiki en aura chakra healing stuur je op een goede energetische balans. Deze therapieën die zich richten op het spirituele aspect kunnen een diepere verbinding met je innerlijke zelf en de wereld om je heen bevorderen. Dit is essentieel voor het ervaren van een zinvol en vervuld leven.

Als holistisch therapeut lever je een belangrijke bijdrage aan een beter en vervullender leven van je cliënten. 

Waar moet je op letten bij het geven van holistische therapieën?

Bij het geven van holistische therapieën zijn er een aantal aspecten waar je als therapeut op moet letten.  

Stel je grenzen

Het is essentieel om zowel fysieke als emotionele grenzen te stellen en te respecteren, voor jou en voor je client. Ook is het belangrijk om jou als therapeut zelfzorg een hoge prioriteit te geven. Cijfer je niet weg voor je cliënten, dat is niet goed voor jou maar ook niet voor hen.

Realistische verwachtingen

Holistische therapie vergt tijd, geduld en consistentie. Als jij of je client verwacht dat holistische therapie een snelle oplossing biedt voor complexe problemen, dan word je waarschijnlijk teleurgesteld.  

Goede opleiding

Zonder goede kennis is het voor jou als therapeut moeilijk om je cliënten effectief te helpen. Het klinkt vanuit onze mond als opleider misschien als preken voor eigen parochie, maar het is echt belangrijk voor je cliënten dat jij als therapeut of coach een grondige opleiding volgt en je continu bijschoolt. 

Betrokkenheid tonen maar niet té

Te emotioneel betrokken raken bij je cliënten kan leiden tot verminderde objectiviteit en een te kleine professionele afstand. Het is belangrijk om empathisch te zijn, maar ook professioneel te blijven. Daarmee help je je cliënten het beste.

Medische adviezen serieus nemen

Holistische therapie is geen vervanging voor conventionele medische behandelingen. Het negeren van medische adviezen of het afraden van reguliere behandelingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je cliënt.

Holistische therapie als belangrijke bijdrage

Je kunt als holistisch therapeut dus effectief bijdragen aan een vervullender leven van jouw cliënten. Holistische therapie biedt zo een waardevolle aanvulling op traditionele behandelmethoden, gericht op een evenwichtig en vervuld leven.

Meer lezen over holistische zorg en holistische therapieën?

Jezelf ontwikkelen in holistische therapieën?

Bij Civas bieden we diverse opleidingen en cursussen die je kunnen helpen om meer te leren over holistische zorg en hoe je deze kunt toepassen in je eigen praktijk maar ook in je eigen leven. Ontdek hoe je anderen kunt helpen om hun volledige potentieel te realiseren door de kracht van holistische benaderingen en moderne coachingstechnieken.


Geïnspireerd?

Wil je zelf holistische zorg leren geven?

Energetisch therapeut

Meer informatie

Holistisch therapeut

Meer informatie

Reiki Master

Meer informatie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Acceptance and commitment therapy

Meer informatie

Natuurvoeding, kruidenleer en aromatherapie

Meer informatie

Rationeel-emotieve therapie

Meer informatie