Holistische zorg en de rol van intuïtie bij de begeleiding van je cliënten

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
05 september 2024

Holistische zorg en de rol van intuïtie bij de begeleiding van jouw cliënten

In deze blog lees je:

  • Wat is intuïtie?
  • 5 niveaus van intuïtie
  • Hoe kun je intuïtie trainen bij jezelf en je cliënten?
  • Wat is het belang van intuïtie in de holistische zorg?
  • Hoe verbeteren holistische therapieën de intuïtie? 

De holistische visie gaat uit van de volledige samenhang van lichaam, geest en ziel. Een balans tussen deze drie elementen zorgt voor een voldaan leven.  

Voor ons als Civas is holisme een centraal begrip, waar voeding, coaching, natuurgeneeswijzen en energetische therapie samenkomen. We hebben daarom een serie blogs gemaakt over het holisme.
Dit blog gaat in de rol van intuïtie.

Binnen de holistische visie wordt intuïtie beschouwd als een essentiële gids voor persoonlijke groei en welzijn. Maar wat is intuïtie nu precies? Hoe kun je intuïtie trainen? En waarom is intuïtie die essentiële gids volgens de holistische zorg? Dit blog geeft je antwoord op die vragen.

Wat is intuïtie?

Intuïtie wordt vaak omschreven als ons 'zesde zintuig', een diepgewortelde kennis of gevoel dat zonder bewuste redenering naar boven komt. Het is een manier om informatie te vergaren die niet direct duidelijk is voor onze zintuigen of ons verstand. Via intuïtie krijgen we toegang tot informatie die anders onbereikbaar zou zijn. Intuïtie is een eerste ingeving die vanuit onszelf komt. Het is die innerlijke stem die ons waarschuwt voor gevaar of ons richting geeft in moeilijke situaties. Intuïtie is meer dan een simpel 'buikgevoel'; het is een complex samenspel van ervaring, onderbewustzijn en emotie. Het onbewuste kan ons gedrag, denken en gevoel sterk beïnvloeden, zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

5 niveaus van intuïtie

Intuïtie bestaat eigenlijk uit verschillende lagen die ons op allerlei manieren kunnen helpen. Elk niveau biedt zijn eigen inzichten en kansen, waardoor we meer te weten komen over onszelf en de wereld om ons heen. 

Er zijn vijf niveaus van intuïtie.

  1. Het fysieke niveau
    Fysieke intuïtie krijg je door subtiele signalen van het lichaam, zoals spanningen, trillingen of een beklemmend gevoel.
  2. Het mentale niveau
    De meest gerichte vorm van intuïtie komt tot uiting op het mentale niveau. Mentale intuïtie helpt je om creatieve ideeën te genereren, een visie of toekomstige mogelijkheden te zien, en de sfeer van iemands gedachten op te pikken.
  3. Het emotionele niveau
    Emotionele intuïtie biedt niet alleen inzicht via je eigen gevoelens, maar ook door het scherp aanvoelen van de emoties of stemmingen van anderen.
  4. Het spirituele niveau
    Met spirituele intuïtie kun je impressies over het verleden en mogelijke toekomst opvangen door middel van aanraking of spontane kennis, zoals het ontvangen van informatie bij het horen van iemands naam, zonder voorafgaande kennis.
  5.  Het ruimtelijke niveau
    Dit wordt meestal omgeving intuïtie genoemd. Omgeving intuïtie geeft een signaal of een inzicht door iets wat je leest of ziet of door iets wat iemand doet of zegt. Het laat je door gebeurtenissen iets ‘inzien’.

Als we deze vijf niveaus leren kennen en toepassen, kunnen we ze makkelijker in ons dagelijks leven en in de zorg gebruiken. Zo worden we gevoeliger voor de subtiele signalen die altijd om ons heen zijn.

Oefening: hoe gevoelig ben jij voor de subtiele signalen?

Hoe gevoelig ben jij al voor de subtiele signalen om je heen? Probeer eens de volgende oefening:

Vraag een vriend(in) eens wat foto’s te pakken van mensen die jij niet kent. Kijk naar de foto’s en benoem dan oppervlakkige gegevens bij de mensen op de foto (bijvoorbeeld naam, leeftijd, beroep, partner, kinderen ja/nee, kledingstijl enz.). Kijk daarna welke gegevens jij juist hebt benoemd.

Tip: deze oefening kun je natuurlijk ook heel goed met jouw cliënten doen. 

Hoe kun je je intuïtie trainen?

Veel mensen zijn gewend om de stem van intuïtie ‘weg te drukken’ en er niet goed naar te luisteren. Dan missen we natuurlijk die subtiele signalen om ons heen. Het helpt dan om de intuïtie te trainen en eraan te gaan wennen om je intuïtieve stem te horen en erop te vertrouwen. De volgende oefening kun je als therapeut gebruiken om jouw cliënten hierbij te helpen.

Oefening: vragen beantwoorden met je intuïtie

Sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Je hoeft verder niets te doen. Wanneer je een tijdje met je aandacht bij je ademhaling blijft, zul je merken dat je vanzelf tot rust komt. Vervolgens laat je een vraag in je opkomen. (Een ‘Hoe kan ik..’- vraag leent zich hier heel goed voor.) Herhaal deze vraag een aantal keer voor jezelf.

Laat deze vraag door je hoofd gaan, je lichaam en eigenlijk je hele systeem. Merk de eerste indrukken op die bij je binnenkomen in antwoord op deze vraag. Dat kan een lichamelijk gevoel zijn, een beeld, een emotie, een gedachte, etc. Alles is goed en je hoeft alleen maar dat te registreren dat er in je opkomt. Blijf rustig, blijf ademen en kijk wat zich aandient in antwoord op jouw vraag.

Luister met name naar de eerste gedachte die in je opkomt. Dit is een intuïtieve gedachte. Leer te vertrouwen op deze eerste gedachte of boodschap die je krijgt. Ons hogere zelf communiceert met ons via onze gedachten, onze vijf zintuigen (het ware zien, horen, ruiken, voelen, proeven) en via onze emoties. Een van de beste aanwijzingen voor een intuïtieve ervaring is het ontstaan van kippenvel.

Als je zover bent, doe je je ogen weer open en schrijf je voor jezelf op wat je wat je hebt ervaren.

Daarna ga je eens kijken of je daar betekenis aan kunt geven, of je een antwoord op je vraag daarin kunt terugvinden. Misschien is dit in beelden, misschien in symbolen, misschien in gevoelens of zelfs lichamelijke sensaties. Hoe zou je dat kunnen vertalen naar jezelf toe als een antwoord op jouw vraag?

Wat is het belang van intuïtie in de holistische zorg?

Binnen de holistische zorg speelt intuïtie een cruciale rol als gids voor persoonlijke groei en welzijn. Holistische therapieën, zoals yoga, mindfulness en energetische behandelingen, zijn ontworpen om de verbinding met je intuïtie te versterken. Deze therapieën helpen je beter af te stemmen op je innerlijke zelf, waardoor je authentieke keuzes kunt maken die passen bij jouw behoeften en verlangens. In plaats van geleid te worden door angsten of de verwachtingen van anderen, stelt een sterke intuïtie je in staat om beslissingen te nemen die echt bij jou passen. Op deze manier wordt intuïtie een belangrijke sleutel tot zelfverwezenlijking.

Hoe verbeteren holistische therapieën je intuïtie?

Holistische therapieën bieden verschillende technieken om de intuïtie van je client te versterken.

  • MBCT en meditatie helpen cliënten om vanuit stilte naar hun innerlijke stem te kunnen luisteren.
  • Door middel van lichaamswerk zoals yoga, kunnen mensen beter afstemmen op de signalen die het lichaam hen geeft.
  • Energetische therapieën zoals Reiki of edelsteentherapie werken op subtiele niveaus om blokkades op te ruimen en de energiestroom te optimaliseren. En als de energiestroom goed loopt, kunnen mensen helderder en intuïtiever denken.

Door deze therapieën toe te passen, kan de intuïtie zich verder ontwikkelen, wat leidt tot meer zelfbewustzijn en voldoening.

Meer intuïtie, meer voldoening

Door als professional holistische therapieën te gebruiken, kun je je cliënten helpen hun intuïtie te versterken. Dit stelt hen in staat om authentieke keuzes te maken die passen bij hun behoeften en verlangens. Door technieken zoals meditatie, yoga, en energetische behandelingen te integreren, help je blokkades op te heffen en hun bewustzijn te vergroten. Zo ondersteun je jouw cliënten bij het bereiken van meer helderheid, zelfinzicht en voldoening in hun leven, wat leidt tot een diepere verbinding met zichzelf en hun omgeving.

Meer lezen over holistische zorg en holistische therapieën?


Zelf leren toepassen?

Verbeter intuïtie met deze opleidingen

Intuïtieve ontwikkeling

Meer informatie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Reiki Master

Meer informatie

Magnetiseren

Meer informatie

Voetreflextherapie

Meer informatie