Lentegroenten voor een sterker immuunsysteem | Seizoenstips

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
02 april 2025

De lente is aangebroken! Na een lange winter verlangen we naar frisse smaken en nieuwe energie. Als voedingscoach kun je je cliënten adviseren hun eetpatroon af te stemmen op wat de natuur nu te bieden heeft. Seizoensgroenten zijn niet alleen vers en smaakvol, maar geven het lichaam precies wat het in deze tijd van het jaar nodig heeft.

Waarom seizoensgroenten de beste keuze zijn

Groenten die in hun natuurlijke seizoen worden geoogst, bevatten meer voedingsstoffen dan producten die buiten hun seizoen worden gekweekt of van ver worden geïmporteerd. Ze zijn:

  • Rijker aan vitamines en mineralen – optimaal voor een sterk immuunsysteem.
  • Voller van smaak – omdat ze natuurlijk kunnen rijpen.
  • Milieuvriendelijker – minder transportkilometers, minder CO2-uitstoot.
  • Vaak goedkoper – doordat ze lokaal in overvloed beschikbaar zijn.
  • Beter voor de lokale economie – ondersteuning van boeren en producenten uit de regio.

Daarnaast lijkt het geen toeval dat de natuur ons in de lente juist die groenten geeft die helpen bij het ‘ontgiften’ na de winter en het versterken van onze weerstand.

De kracht van lentegroenten voor het immuunsysteem

Asperges

De koningin van de lentegroenten zit boordevol foliumzuur, vitamine B1 en B2, vitamine K en antioxidanten. Asperges ondersteunen de lever en nieren bij hun reinigende functie en bevatten prebiotica die de darmflora versterken.

Spinazie

Deze donkergroene bladgroente is rijk aan vitamine B1, foliumzuur, vitamine C, ijzer en antioxidanten. Spinazie versterkt het immuunsysteem en helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Perfect voor wie na de winter wat bleekjes ziet!

Radijs

Deze pittige knolletjes zitten vol vitamine C en zwavel, die beschermend werkt voor de lever. Radijs helpt ook het lichaam te ontgiften. De scherpe smaak stimuleert de spijsvertering en wekt de eetlust op.

Rabarber

Hoewel technisch gezien een groente, wordt rabarber vaak als fruit gebruikt. Het bevat veel vitamine K en calcium en werkt licht laxerend, wat helpt bij de voorjaarsschoonmaak van het lichaam. Rabarber bevat ook oxaalzuur, het overgrote deel bevindt zich in de bladeren. Hoe later de rabarber wordt geoogst hoe groter de hoeveelheid oxaalzuur. Een grote inname van oxaalzuur kan leiden tot problemen met de spieren en de botten, vooral bij oudere mensen en kinderen.

Praktische tips voor je cliënten

1. Weekmenu met seizoensgroenten

Help je cliënten een weekmenu samen te stellen waarin lentegroenten centraal staan. Enkele ideeën:

  • Maandag: Aspergesoep met verse kruiden
  • Dinsdag: Spinaziesalade met geitenkaas en walnoten
  • Woensdag: Roerbakgerecht met koolrabi en peultjes
  • Donderdag: Rode biet-hummus met crudités
  • Vrijdag: Frittata met lentegroen en verse kruiden.

2. Lente-detox smoothie

Een eenvoudige smoothie met spinazie, appel, gember, citroen en een beetje honing kan helpen om het lichaam te reinigen en energie te geven.

3. Fermenteren met seizoensgroenten

Leer je cliënten hoe ze radijsjes of andere lentegroenten kunnen fermenteren. Dit versterkt niet alleen de darmflora maar verlengt ook de houdbaarheid.

4. Frisse salades

Een heerlijke salade met bijvoorbeeld spinazie, radijs, asperges en komkommer zorgt voor een boost van vitamines en mineralen.

Van zwaar naar licht

Na de winter, waarin we vaak kiezen voor zwaardere, verwarmende maaltijden, is de lente het perfecte moment om over te schakelen op lichtere gerechten. Adviseer je cliënten om:

  • Minder dierlijke eiwitten te eten en meer plantaardige eiwitbronnen te ontdekken.
  • Lichtere kookmethoden te gebruiken zoals stomen in plaats van bakken.
  • Verse kruiden toe te voegen voor extra smaak en voedingswaarde.
  • Vaker te kiezen voor een salade voor bijvoorbeeld de lunch

Door mee te bewegen met de seizoenen, help je je cliënten niet alleen gezonder te eten, maar ook om meer verbinding te voelen met de natuurlijke cycli. En dat is precies waar we in deze tijd van het jaar naar verlangen: een frisse start en nieuwe energie!


Verdiep je in voeding

Voedingsdeskundige

Meer informatie

Orthomoleculaire voeding

Meer informatie

Plantaardige voedingsdeskundige

Meer informatie

Gewichtsconsulent

Meer informatie

Natuurvoedingsadviseur

Meer informatie