Na een pauze je thuisstudie weer oppakken: 3 tips

Leestijd
2 minuten
Geplaatst op
10 september 2024

Na een pauze je thuisstudie weer oppakken: 3 tips

Ben je een tijdje geleden begonnen met een thuisstudie, maar is daar de klad in gekomen, bijvoorbeeld door privĂ©-omstandigheden of ziekte? En vind je het lastig om weer te beginnen? Geen zorgen, het overkomt de besten. Met deze drie tips help je jezelf weer op weg. 

Weer in het ritme komen

Als je een poos niet hebt gestudeerd, kan het lastig zijn om de draad weer op te pakken. De flexibiliteit van een thuisstudie is normaal gesproken een voordeel, maar kan nu juist tegen je werken. Je kunt het studeren immers makkelijk uitstellen, en de ruime studieduur van 36 maanden voelt nog niet als een stok achter de deur. Wat kun je doen om weer in het studieritme te komen? 

1. Denk in kleine stapjes

Begin met kleine, haalbare doelen. Kies iets wat je zeker weet dat je kunt afmaken. Dat hoeft niet meteen een hele les te zijn - een paar pagina's of een tweetal opdrachten is al prima. Wees trots op jezelf als je dit doel haalt, hoe klein het ook lijkt. 

2. Plan vaste studiemomenten

Kies vaste tijdstippen om te studeren en zet deze momenten in je agenda. Dit schept duidelijkheid voor jezelf en je omgeving. Probeer momenten te vinden waarop je je het meest productief voelt en graag met de lesstof aan de slag gaat. 

3. Herinner jezelf aan je doel

Sta even stil bij de reden waarom je deze opleiding bent begonnen. Veel van onze studenten doen een Civas-opleiding om meer te kunnen betekenen voor anderen. Maar wat is jouw doel? Wat wilde je leren? Wat zijn je persoonlijke doelen? Schrijf het op om je motivatie weer aan te wakkeren. Als je weet waarom je studeert, is het makkelijker er tijd voor vrij te maken.

Hulp nodig?

Weet dat je altijd contact kunt opnemen met onze studiebegeleiders. Zij kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden van de opleiding en hoe alles in zijn werk gaat. Soms is dat laatste duwtje in de rug precies wat je nodig hebt om je opleiding weer op te pakken en af te ronden.