Leestijd
|
5 minuten |
Geplaatst op
|
01 februari 2024 |
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met een orthomoleculair voedingspatroon. Vanaf hun tweede jaar kunnen kinderen prima met de rest van het gezin mee-eten. In de praktijk stappen veel ouders pas later over op orthomoleculaire eetgewoonten. Hoe krijg je kinderen hierin mee?
Fastfood, frisdrank, bewerkte voeding, chips: de afgelopen decennia zijn we deze westerse voeding steeds normaler gaan vinden. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid van onze kinderen. Als antwoord daarop zijn we medicatie normaal gaan vinden. Een kind met hoofdpijn krijgt paracetamol, een hyperactief kind Ritalin, en kinderen met overgewicht gaan vaak op een dieet.
Steeds meer ouders slaan een andere weg in: die van de orthomoleculaire voeding. Zij ontdekken dat je met de juiste macro- en microvoedingsstoffen vaak verrassend goede resultaten kunt behalen. Orthomoleculair therapeuten zien voedsel als bouwstof en niet als vulling. Door kinderen goede bouwstoffen te geven bedien je hun lichaamscellen optimaal. Dit zorgt – naast beweging, frisse buitenlucht en voldoende slaap – voor een goede fysieke en mentale groei. De juiste voeding vermindert bovendien veel voorkomende aandoeningen bij kinderen, zoals astma, huidproblemen en hooikoorts.
Voor kinderen gelden dezelfde orthomoleculaire voedingsadviezen als voor volwassenen zoals: ruime hoeveelheden groente, vers fruit, voldoende eiwitten, verzadigde en onverzadigde vetten in de juiste verhouding, beperkte inname van koolhydraten, voeding zonder suiker, voldoende water, kruidenthee en groentesappen. Frisdrank, junkfood, chips, koek en snoep halen we uit het patroon en het gebruik van brood en pasta wordt geminimaliseerd. Alternatieven zijn eiwitbronnen in de vorm van eieren, vis, noten en zaden.
Hoe krijg je kinderen die gewend zijn aan patat, cola, pannenkoeken en fruithagel op een witte boterham zover? Gewoonten veranderen is voor niemand makkelijk. Maar het loont de moeite! Een paar tips.
Meer weten? Civas biedt een aparte geaccrediteerde opleiding orthomoleculaire voeding voor kinderen aan. In het lesmateriaal vind je naast theorie ook een stappenplan voor het hele gezin en voorbeelden van gezonde maaltijden.