Orthomoleculaire voedingstips van Birgit de Heij

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
13 december 2023

Orthomoleculaire voedingstips van Birgit de Heij

Een stappenplan voor beginners

De beste dokter staat in de keuken. Deze titel van een boek van Birgit de Heij zegt eigenlijk alles over de werking van orthomoleculaire voeding. Birgit verdiept zich al jaren in de juiste combinaties van ontstekingsremmende voedingsstoffen. Wat raadt ze een beginner aan? Een stappenplan.


Stap 1

Weg met suiker! De start van een orthomoleculaire levensstijl is het afbouwen van suikers in frisdranken, koekjes en gebak. Maar ook de koolhydraten uit pasta, rijst, aardappels of brood  verdwijnen uit het menu. Wil je dit langzaam afbouwen, stop dan als eerste met glutenrijke granen zoals tarwe. Met deze eerste stap zorg je voor een constantere bloedsuikerspiegel waardoor je al snel meer energie krijgt.

Stap 2

Welkom groente! Niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook bij het ontbijt. Want groente voorkomt verzuring, zorgt voor gezonde darmen, is makkelijk verteerbaar en een rijke bron van energie. Spinazie, spruitjes, bietjes, prei: idealiter eet je meer dan 500 gram groente per dag. Laat je hier niet door afschrikken, maar begin met bijvoorbeeld 250 gram en bouw het langzaam op.

Stap 3

Verminder je zuivelconsumptie. Voor de vertering van koezuivel zijn veel spijverteringsenzymen nodig en koemelk veroorzaakt ontstekingsreacties. Als je voldoende groente eet hoef je niet bang te zijn voor botontkalking. Integendeel. Groente bevat voldoende calcium en kent ook nog eens de juiste verhouding calcium en magnesium. Vind je stoppen met zuivel nog lastig, stap dan eerst over op zuivelproducten als yoghurt, karnemelk of kefir.

Stap 4

Bouw tussendoortjes af. In een orthomoleculair voedingspatroon eet je niet vaker dan op drie momenten per dag. Geen tussendoortjes als een plak ontbijtkoek, een appel of bakje pinda’s dus. Je zult merken dat je hier na een tijdje ook geen behoefte meer aan hebt. Begin om dit af te bouwen eerst eens met gezonde tussendoortjes, zoals noten of een mueslireep.

In een orthomoleculair voedingspatroon eet je niet vaker dan op drie momenten per dag.

Stap 5

Verander je ontbijt. Mensen die aan een orthomoleculaire levensstijl beginnen hebben vooral moeite met het samenstellen van een gezond ontbijt. Hoe kom je van je beschuit met kaas af? Neem ook hierin kleine stapjes. Kies eerst eens voor (geiten)yoghurt met pijnboompitten. De volgende stap kan een ontbijt zijn met meer eieren en groente, bijvoorbeeld in een omelet.

Stap 6

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Maar ze werken ook verzurend. Eet daarom naast een eiwitbron altijd voldoende groente. Goede eiwitrijke voeding is gevogelte, kip of roodvlees. Ook paddenstoelen of noten zijn rijk aan eiwitten. Omdat paddenstoelen vezels bevatten die het lichaam slecht verteert, net als noten, kun je ze beter vermalen of er een saus van maken. Sport je veel? Eet gerust meer eiwitrijke voeding, maar altijd in combinatie met meer (ontzurende) groente.

Stap 7

Kies voor gezonde vetten. Stop met het gebruik van omega 6 vetzuren zoals in margarine en zonnebloemolie. In een orthomoleculair voedingspatroon kiezen we voor de gezonde vetzuren omega 3 en omega 9. Dat eerste zit in vette vis, het tweede in olijfolie. Olijfolie, maar dan alleen de variant extra vierge, is ontstekingsremmend. Let wel op: laat het niet te heet worden in de pan.

Bron: podcast van Birgit de Heij op Gezondheidsnieuwsradio.nl