Leestijd
|
2 minuten |
Geplaatst op
|
18 september 2017 |
Als de omstandigheden meer van je vragen dan je aankunt, raak je overbelast. Wanneer de spanningen blijven en het niet lukt om hier op een gezonde manier mee om te gaan, kan dat leiden tot overspannenheid. Dat uit zich in diverse lichamelijke en psychische klachten. In dit blogartikel zetten we de 10 symptomen van overspannenheid uiteen.
Iemand die overspannen is, piekert veel. Vooral ’s nachts draait het brein overuren, want hoe met het nou verder?
Hartkloppingen, maagpijn, misselijkheid, hoofdpijn, overmatig zweten, rug- en nekpijn kunnen wijzen op overspannenheid.
Wie zich moe en lusteloos voelt, is mogelijk overspannen. Continu alle ballen in de lucht houden, kost namelijk veel energie.
Een goede nachtrust zit er vaak niet in als je overspannen bent. Je kan moeite hebben met inslapen, meerdere keren per nacht wakker worden of de slaap helemaal niet vatten.
Snauwen, kortaf reageren en geen kritiek kunnen dulden zijn veelvoorkomende symptomen van overspannenheid. Doordat je te veel op je bordje hebt liggen, kan je maar weinig hebben.
Barst je uit het niets in tranen uit? Loop je de hele dag met een brok in je keel? Dan kan dat betekenen dat je overspannen bent.
Mensen die overspannen zijn, kunnen vaak niet meer gestructureerd denken. Omdat ze overbelast zijn, schieten hun gedachten alle kanten op.
Gaan gesprekken soms volledig langs je heen? Ben je minder opmerkzaam? Wie kampt met overspannenheid, is zich minder bewust van zijn of haar omgeving.
Wie overspannen is, kan zich lastig concentreren. Of dat nou op het werk is of aan tafel met het gezin. Ook onverschilligheid speelt hierin een rol.
Een teken van overspannenheid is continu iets onder de leden hebben. De ene verkoudheid is nog niet voorbij of de volgende dient zich alweer aan. Ook duurt het veel langer voor je herstelt.
Anderen helpen bij overmatige stress?