Twee technieken voor coaches en therapeuten voor duurzame veranderingen

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
05 november 2024

Twee specifieke gesprekstechnieken zijn uitermate geschikt om duurzame veranderingen te realiseren. Of het nu gaat om veranderingen in leefstijl of gedrag, alle veranderingen kunnen worden ondersteund met deze technieken.  Wel moet je ze allebei echt goed in de vingers hebben voor je er effect mee kunt bereiken.

Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering is een bewezen effectieve methode om je cliënten te helpen hun eigen motivatie voor verandering te ontdekken en te versterken.

Het bestaat uit de volgende vier principes:

  1. Empathisch luisteren: Door zonder oordeel te luisteren naar cliënten die moeite hebben met leefstijlveranderingen, kun je beter begrijpen wat hen tegenhoudt en hen ondersteunen bij het vinden van persoonlijke redenen om gezonder te leven.
  2. Discrepantie ontwikkelen: Help cliënten inzien hoe hun huidige ongezonde gewoonten verschillen van wat ze willen bereiken. Dat motiveert hen om stappen te zetten.
  3. Argumentatie vermijden: In plaats van cliënten te overtuigen, leer hen zelf argumenten te bedenken, wat de intrinsieke motivatie vergroot.
  4. Zelfeffectiviteit ondersteunen: Door het vertrouwen van cliënten in hun vermogen om gezondere keuzes te maken te versterken, vergroot je de kans op blijvende veranderingen. Laat je cliënt vertellen hoe ze het hebben aangepakt en geef daar positieve feedback op.

Door deze principes toe te passen, kun je cliënten helpen hun intrinsieke motivatie voor een verandering in hun leven te versterken, wat de kans op langdurige verandering vergroot. Motiverende gespreksvoering past in principe bij alle volwassen cliënten.

Zelf leren toepassen?

Om motiverende gespreksvoering goed toe te kunnen passen is het belangrijk dat je het goed onder de knie hebt. Wij bieden een korte opleiding aan waarin je deze techniek leert doorgronden en toe te passen

Provocatief coachen

Provocatief coachen biedt jou als coach of therapeut een uitdagende en speelse manier om cliënten te motiveren hun leefstijl te verbeteren. Door humor, uitdaging en overdrijving in te zetten, kun je cliënten prikkelen om actie te ondernemen richting een gezondere leefstijl. Enkele technieken die hierbij worden gebruikt:

  1. Humor: Door op een empathische manier humor te gebruiken, kun je de spanning rond leefstijlveranderingen verminderen en je cliënten helpen relativeren.
  2. Uitdagen: Stel op speelse wijze de overtuigingen en excuses van je cliënten ter discussie, waardoor ze worden aangemoedigd hun gedrag te heroverwegen.
  3. Overdrijven: Door de gevolgen van ongezond gedrag te overdrijven, maak je cliënten bewust van de noodzaak van verandering.
  4. Verrassen: Onconventionele vragen of opmerkingen stimuleren nieuwe inzichten bij je cliënten, wat hen kan motiveren om gezondere keuzes te maken.

Door deze technieken op de juiste manier toe te passen, kun je cliënten helpen hun comfortzone te verlaten en stappen te zetten naar bijvoorbeeld een duurzame gezonde leefstijl.

Zelf leren toepassen

Deze techniek is soms precies wat je nodig hebt om mensen in beweging te krijgen, maar het komt nogal nauw om het goed te doen. Hij past niet bij alle cliënten en hij vraagt ook echt iets van jou als coach of therapeut. Met onze provocatief coachen opleiding leer je deze techniek zelf toe te passen.


In dit artikel hebben wij deze opleidingen besproken:

Motiverende gespreksvoering

Meer informatie

Provocatief coachen

Meer informatie