Leestijd
|
5 minuten |
Geplaatst op
|
06 januari 2020 |
‘Een van de grootste misverstanden over budgetcoaching is dat je heel goed moet kunnen rekenen’, begint budgetcoach Petra. ‘Veel belangrijker is het dat je goed kunt luisteren, begrip hebt voor de achterliggende oorzaken van geldproblemen en mensen zo kunt helpen dat ze financieel zelfredzaam worden of hun financiële wensen kunnen waarmaken.’
Hoe werkt dat in de praktijk? Een van Petra’s klanten is filosofie-student Marijn (27). Hij bouwde schulden op door een te groot uitgavenpatroon. Marijn heeft geen idee hoe hoog zijn schulden zijn. Vanwege de spanning die dat oproept, opent hij zijn post niet meer. Zijn ouders zijn bezorgd en vragen Petra om Marijn te coachen naar financiële zelfredzaamheid.
Petra brengt samen met Marijn zijn financiën in kaart. Gelukkig blijken zijn schulden nog niet zo hoog te zijn dat ze hem moet doorverwijzen naar schuldhulpverlening. Samen ontwikkelen ze een plan waarin Marijn zijn uitgaven beperkt en genoeg overhoudt om de schulden in kleine termijnen af te betalen. Ook leert hij budgetteren. Zo krijgt hij meer grip op zijn financiën.
Tijdens de gesprekken blijkt dat Marijn vanwege zijn ADHD vaak impulsaankopen doet. Het is voor hem lastig om die uitgaven onder controle te krijgen. Samen maken ze een plan om de impulsaankopen te verminderen. En Marijn leert om aankopen sneller te retourneren als het mis gaat. Na enkele maanden kan Marijn zijn financiën goed beheren en maakt hij een begin met het aflossen van zijn schulden.
Ook Stella schakelt de hulp in van Petra. Ze verdient genoeg als telefoniste om rond te komen en kan goed budgetteren. Toch vindt ze het bedrag dat ze iedere maand opzij zet te laag. Verder vindt ze het vervelend dat haar spaargeld door inflatie, lage spaarrentes en belastingen steeds minder waard wordt. Tijdens een verkennend gesprek gaat Petra met Stella na of er genoeg mogelijkheden zijn waarmee Stella haar financiële situatie kan verbeteren. Een goede budgetcoach moet immers een investering zijn die zichzelf dubbel en dwars terugverdient.
Het blijkt dat Stella al goed bezuinigt. Petra ziet nog wel mogelijkheden om slim te besparen en meer te verdienen. Ze kan Stella wel laten zien welke besparingen er mogelijk zijn. Zo heeft Stella een aantal abonnementen afgesloten, die jaarlijks stilzwijgend worden verlengd. Ze kan haar maandelijkse lasten verlagen door een aantal abonnementen - waar ze weinig gebruik van maakt - op te zeggen.
Op het gebied van inkomsten genereren, blijken voor Stella de meeste mogelijkheden te liggen. Tijdens avonddiensten kan ze meer werkzaamheden oppakken, wat haar een loonsverhoging kan opleveren. Als Stella navraag doet, blijkt haar werkgever daar wel oren naar te hebben. Tot slot ontdekt Petra dat Stella als hobby graag tekent. Ze heeft honderden pentekeningen. Samen kijken ze naar websites waar Stella kopieën van haar pentekeningen tegen een kleine vergoeding kan verkopen. Dat levert iedere maand toch een paar tientjes op waar ze niets voor hoeft te doen.
In slechts vijf gesprekken realiseren Petra en Stella voldoende verbeteringen om ongeveer tweehonderd euro per maand extra over te houden. Daarmee verdient Stella haar investering in een budgetcoach snel terug. Budgetcoaches zijn er voor mensen met financiële problemen, maar ook als ondersteuning bij het vormgeven van een financiële planning. Mensen investeren veel tijd en energie in geld verdienen. Toch laten ze vaak kansen liggen om hun verdiensten optimaal te benutten. De budgetcoach laat zien hoe je meer geld overhoudt aan het eind van iedere maand.
Overweeg je om - net als Petra - budgetcoach te worden?