Leestijd
|
8 minuten |
Geplaatst op
|
13 december 2023 |
Denk je al enige tijd na over een thuisstudie, maar twijfel je nog of thuis studeren wel bij je past? Of vraag je je af wat het verschil is met een klassikale studie en wat de voordelen zijn? Lees hier wanneer een thuisstudie voor jou geschikt is.
Maximale flexibiliteit
Studeren in je eigen tempo: sneller of langzamer afhankelijk van je tijd
Studeren waar je wilt
Studeren op jouw moment
Discipline en motivatie
Stel duidelijke doelstellingen op
Een thuisstudie voor iedereen
Praktijkgericht
Vergroot de kans op een baan
Ontwikkeling op professioneel én persoonlijk vlak
De kracht van blended learning
Zelfstandig, maar niet alleen
Heb plezier en beloon jezelf
Een groot voordeel van een thuisstudie is dat het je veel flexibiliteit biedt. De meeste studenten kiezen voor een thuisstudie in plaats van een klassikale studie omdat het eenvoudig te combineren is met een drukke baan, het gezin en hobby’s. Met een thuisstudie bepaal je namelijk je eigen studietempo, de plek waar je studeert én het moment waarop je studeert. Bovendien verlies je geen reistijd en ben je niet gebonden aan vaste studieuren. Daarnaast kan starten met een thuisstudie op ieder moment en is een vooropleiding vaak niet vereist.
Met een thuisstudie bepaal je namelijk je eigen studietempo, de plek waar je studeert én het moment waarop je studeert.
Met een thuiscursus of -studie bepaal je je eigen tempo en ben je niet verplicht om de studie binnen een bepaalde tijd af te ronden. Het kunnen aanpassen van het studietempo is zeer belangrijk voor het leerproces. Snel studeren is namelijk niet voor iedereen weggelegd. De een heeft immers meer tijd nodig om informatie te verwerken dan de ander. Daarnaast kan het ervaren van druk door deadlines averechts werken.
Studeer je bijvoorbeeld naast je baan en eist je werk plotseling meer uren op dan gedacht? Dan kun je je thuisstudie zonder problemen op een lager pitje zetten. Wanneer je een langere periode onvoldoende tijd hebt om aandacht te besteden aan je studie, kun je zelfs een studie pauze inlassen.
Heb je daarentegen juist extra tijd, en wil je snel stappen maken? In veel gevallen kun je een thuisstudie ook versneld afronden. Zo kun je er bij Civas voor kiezen om versneld te studeren en in slechts enkele weken een thuisstudie afronden met een erkend diploma.
Civas is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs en aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opeleiding (NRTO). Daarnaast zijn de meeste thuisstudies van Civas geaccrediteerd door een of meerdere (beroeps)verenigingen, waar Civas ook mee samenwerkt. Wil je meer weten over accreditatie? Lees onze uitleg over accreditatie of neem contact op.
Een thuisstudie kun je overal volgen, waar je ook bent en wanneer je wilt. Hiermee wordt het excuus “ik heb geen ruimte of tijd voor een thuisstudie” meteen van tafel geveegd. Vandaag de dag is nagenoeg alles gedigitaliseerd en kun je thuiscursussen en opleidingen vanaf het papieren lesmateriaal, een iPad, tablet of laptop volgen. Natuurlijk ben je niet verplicht om altijd in je eigen omgeving te studeren. Het leren van de stof of het maken van opdrachten kun je in principe op elke gewenst locatie doen. Bijvoorbeeld onderweg in de auto of de trein, in het park op een zonnige dag, vanuit je favoriete lunchroom, in het vliegtuig of op zelfs op je vakantieadres.
Waar de een het heerlijk vindt om ‘s ochtends een uurtje te leren, studeert de ander liever in de avonduren of juist alleen in het weekend. Kies het moment waarop jij het meest productief bent en het liefst in de lesstof duikt. ‘s Ochtends in een koffietentje op de hoek van de straat, ‘s middags op de bank of in de avondzon in jouw achtertuin. Ook voor mensen met onregelmatige werktijden is een thuisstudie echt een uitkomst.
Studeren vereist discipline, en een thuisstudie misschien nog wel meer dan een klassikale studie. De keerzijde van de grote mate van flexibiliteit is dat je jezelf moet motiveren om op schema te blijven. Je moet immers zelf je studiemomenten inplannen en je huiswerkopdrachten met regelmaat maken. Sommige studenten maken zich zorgen of ze wel voldoende discipline hebben om thuis te studeren. Wanneer je nadenkt over het starten met een thuisstudie, vraag jezelf dan af waarom je er voor kiest. Is het onderwerp iets dat je echt interesseert? Krijg je er energie van? Heb je zin om je verder te ontwikkelen? Word je blij van de gedachte wat het je uiteindelijk gaat brengen? Maak je vooral geen zorgen en volg je gevoel, dan volgt die discipline vanzelf.
Ook uit wetenschappelijk onderzoek (Afzal, Ali, Aslam Khan & Hamid, 2019; Ames, 1990; Müller & Louw; Reeve, 1989) naar discipline en motivatie blijkt dat interesse een positief effect heeft op interne motivatie. Daarnaast stimuleert het gevoel van plezier de bereidheid om een taak, zoals een huiswerkopdracht, te maken. Motivatie zorgt er vervolgens voor dat je een taak sneller en beter uitvoert, dan wanneer motivatie ontbreekt. Met andere woorden: vind je iets heel boeiend en krijg je er energie van, dan zul je geen moeite hebben jezelf blijvend te motiveren!
Vaak worden de studiedoelstellingen al duidelijk gemaakt in het lesmateriaal. Het heeft echter nog meer waarde als je de doelstellingen van de thuisstudie persoonlijk maakt en je die kan vertalen naar je eigen situatie. Wanneer je duidelijk hebt wat je nog meer uit een studie wilt halen, ga er dan voor en schrijf jouw persoonlijke doelstellingen op. Als je niet weet wat je nog meer uit een studie-onderdeel kunt halen, maar dat wel graag wilt, ga dan in gesprek met je docent of medestudenten. De docent kan je vaak haarfijn uitleggen wat je nog meer uit je thuisstudie kunt halen en hoe dat het beste kan vertalen naar je eigen omgeving. Beschrijf je doelstellingen duidelijk en evalueer wekelijks of maandelijks in hoeverre je je doelstellingen hebt behaald en wat er nog moet gebeuren om ze te halen. Hierdoor zul je merken dat ook kleinere prestaties van groot belang kunnen zijn en zul je meer plezier halen uit het proces.
Je bent nooit te oud om te leren, dus ook niet om een thuisstudie te volgen. Leren is vooruitgaan op persoonlijk en professioneel vlak, ook op latere leeftijd. Aan een thuisstudie is geen maximum leeftijd gebonden en in de opzet van een thuisstudie is hier doorgaans ook rekening mee gehouden. Het feit dat er in eigen tempo gestudeerd kan worden, draagt daar natuurlijk ook aan bij.
In tegenstelling tot klassikale opleidingen, die vaak heel theoretisch zijn opgebouwd, staan thuisopleidingen bekend om hun praktijkgerichte karakter. Wat je tijdens een thuisstudie leert, kun je dan ook vaak direct toepassen. Dit komt doordat de onderwerpen, voorbeelden en uitleg zijn toegespitst op de dagelijkse praktijk. Een thuisopleiding is dus heel efficiënt en geeft daarmee een boost aan je carrière en persoonlijke ontwikkeling.
Ben je werkloos en ben je op zoek naar een nieuwe baan? Heb je een uitkering en kun je niet wachten om weer aan de slag te gaan? Of wil je jezelf graag omscholen? Dan is een thuisstudie een slimme keuze. Met een thuisopleiding of thuiscursus verbreed je jouw kennis en ben je aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Door een thuisstudie te volgen, laat je bovendien aan potentiële werkgevers zien dat je jezelf graag wilt ontwikkelen en veel over hebt voor het vinden van een nieuwe baan. Werkgevers zullen jouw ambitie en discipline ongetwijfeld waarderen. In sommige gevallen kunnen de kosten van je thuisopleiding zelfs worden vergoed door een (potentiële) werkgever.
Er wordt vaak gedacht dat thuisstudies alleen gericht zijn op het vergaren van kennis, bijvoorbeeld het verbreden van vakkennis of omscholing naar een ander beroep. Thuisstudies kunnen echter ook een grote bijdrage leveren aan ontwikkeling op persoonlijk vlak. Soms is persoonlijke ontwikkeling juist datgene wat je nodig hebt om in je carrière de volgende stap te kunnen zetten, of juist een andere weg in te durven slaan.
In de thuisstudies van Civas speelt persoonlijke ontwikkeling een belangrijke rol. Veel studies zijn er tevens op gericht om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan en bijvoorbeeld een eigen praktijk op te kunnen zetten.
Thuisstudies gaan doorgaans uit van een blended learning methode. Blended learning is, zoals de naam al doet vermoeden, een mix van verschillende leervormen. Door niet te focussen op één leervorm, kan er een ideale mix gecreëerd worden die aansluit bij de wensen en behoeften van de student. De combinatie van offline en online onderwijs is vaak effectiever dan alleen klassikaal of online onderwijs. De voortgang kan namelijk beter gemonitord worden en feedback geven verloopt efficiënter, net zoals de contactmomenten tussen docent en leerling. Door de lesstof op verschillende manieren aan te bieden wordt de stof tevens sneller opgenomen en beter onthouden.
Door niet te focussen op één leervorm, kan er een ideale mix gecreëerd worden die aansluit bij de wensen en behoeften van de student. Door de lesstof op verschillende manieren aan te bieden wordt de stof tevens sneller opgenomen en beter onthouden.
Ook bij de thuisstudies van Civas wordt schriftelijk onderwijs gecombineerd met online componenten. Het lesmateriaal staat in studiemappen en het online huiswerk bevat uitdagende opdrachten en oefeningen. Daarnaast wordt er voor een groeiend aantal vakken praktijkdagen georganiseerd. Deze praktijkdagen bieden je een uitgelezen kans om jouw vaardigheden te vergroten, je theoretische kennis te toetsen, ervaringen te delen met medestudenten en je netwerk te vergroten.
Het feit dat je thuis studeert, betekent niet dat je er alleen voor staat. Een studie vereist altijd een bepaalde mate van zelfstandigheid, maar ook bij een thuisstudie word je begeleid. Veel opleidingsinstituten maken gebruik van een digitale leeromgeving waarin contact opgenomen kan worden met docenten en medestudenten.
Sommige studenten vinden het lastig om zelf structuur te creëren in het leerproces. Bij Civas krijgt elke student gedurende de opleiding een persoonlijke studiebegeleider toegewezen die hen daarbij helpen. Veel van onze vakdocenten hebben zelf een succesvolle praktijk in het gebied dat zij begeleiden. Tijdens de gehele studie word je dan ook persoonlijk begeleid door onze vakdocenten. De mate waarin er begeleiding geboden wordt, is afhankelijk van je behoefte. Daarnaast hebben we een online portaal, waarop je zowel met onze docenten als met medestudenten contact leggen, vragen kunt stellen en kunt sparren over de lesstof.
Zie een thuisstudie niet als iets dat ‘moet’, maar iets dat ‘mag’. Maak van je thuisstudie een waardevolle, leerzame, rijke, maar vooral ook leuke periode. Dit kun je doen door jezelf na een vruchtbare studieperiode of het afronden te belonen met iets waar je naar uitkijkt. Maak met jezelf afspraken wanneer je recht hebt op een beloning en streef er naar om je daar aan te houden. Het belonen is een leuke manier om jezelf te blijven motiveren en het beste uit je thuisstudie te halen.