Ziekteverzuim tijdens en na Corona: een spiegel voor de organisatie

Leestijd
6 minuten
Geplaatst op
26 februari 2024

Nederland gaat weer open

In de persconferentie van 15 februari 2022 vertelde Ernst Kuipers wat veel Nederlanders hoopten: Nederland gaat weer open. Het thuiswerkadvies is aangepast naar de helft van de tijd op het kantoor werken. Ook snel geen mondkapjes, geen vaste zitplaats en ook geen 1,5 meter.

Stijging ziekteverzuim

Ervaring leert dat bij een versoepeling organisatie moet opletten om uitval te voorkomen. De vorige keer dat het thuiswerkadvies werd losgelaten had een negatief effect op het ziekteverzuim: een grote stijging in het ziekteverzuim. Genoeg reden voor organisaties om scherp te zijn op ziekmeldingen!

Wit verzuim

Bij ziekmeldingen kan het gaan om verschillende soorten verzuim. Bij Wit verzuim is spraken wanneer mensen zich ziekmelden en daardoor arbeidsongeschikt is. Te denken valt aan een operatie, hartaanval of ander ernstig letsel.

Zwart en grijs verzuim

Bij Zwart verzuim is spraken wanneer mensen zich ziekmelden zonder dat zij ziek zijn. Dit is een vorm van oplichting. Het is echter vaak niet zo zwart-wit. Bij Grijs verzuim heeft iemand oprecht klachten, maar zijn er nog wel arbeidsmogelijkheden. Ziek zijn overkomt je, verzuim is een keuze. Ziekte is er en een werknemer kan hier niet altijd wat aan doen, maar hoe hij/zij ermee omgaat is een keuze.

Spiegel voor de organisatie

De keuzes die jouw mensen maken tijdens Corona is een spiegel voor het huidige werkklimaat in jouw organisatie. Waar sommige mensen proberen mee te denken in mogelijkheden en creatief nadenken over wat wel kan, zijn er ook mensen die zich beroepen op regels en het recht om zich ziek te melden.

Een voorbeeld

Een voorbeeld: in een organisatie waarbij het werk op locatie plaatsvindt (denk aan een distributiecentrum of een winkel) zijn er verhalen bekend dat medewerkers geen booster nemen, omdat wanneer zij (of een familielid) positief testen, zij dan een week niet naar het werk hoeven. Met een booster kon je dan nog wel aan de slag. Een extra weekje vrij dus. Los van alle morele aspecten van het wel of niet boosteren, deze overweging laat niet direct een grote mate van betrokkenheid zien bij de organisatie.

Roze verzuim

Een ander voorbeeld: in een organisatie waarbij het werk ook vanuit huis uitgevoerd kan worden, zijn er ook mensen die wellicht teveel werk op de vork nemen. Hier is ook een naam voor: roze verzuim. Iemand werkt juist door, ondanks dat hij of zij echt ziek is. Het doorwerken is daarmee op langer termijn juist schadelijk.

Gezond werkklimaat

Eigenlijk is de vraag hoe je ziekteverzuim reduceert in tijden van Corona een verkeerde vraagstelling. Ziek is ziek. En als het goed is, is in jouw organisatie een veilig en gezond werkklimaat. Werknemers denken mee in wat wel kan en maken er het beste van. Wellicht moeten zij zelfs geremd worden voor de eigen gezondheid. Als je twijfelt over het soort verzuim in je organisatie, dan is dat reden genoeg om aan de voorkant aan de slag te gaan met ziekteverzuim: het werken aan een gezond werkklimaat en de sleutelrol van de leidinggevenden op de werkvloer. 

Tip: Stel je als organisatie liever de vraag hoe je gezond samen door de Corona crises heen komt in plaats van het aannemen van de rol van interne politieagent.

Meer weten over hoe ziekteverzuim te voorkomen en hoe om te gaan wanneer het te veel voorkomt in jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de opleiding Ziekteverzuim.

> Ontdek de opleiding Ziekteverzuim