Leestijd
|
4 minuten |
Geplaatst op
|
03 juli 2024 |
Coachen kan op vele manieren. Sommige coachtechnieken zijn extra geschikt voor budgetcoaching. Je kunt ze specifiek toepassen om financiële doelen te behalen of ondersteunende vaardigheden te versterken. In onze opleiding Budgetcoach komen ze uitgebreid aan de orde. Zoals deze drie.
Ieder mens heeft kernkwaliteiten. Daartegenover staan ook altijd een valkuil, een uitdaging, en een allergie. Samen vormen ze een kwadrant. Stel, jij bent als budgetcoach van nature secuur, gedreven en resultaatgericht. De man die je coacht is het tegenovergestelde. Hij leeft bij dag en zegt makkelijk een afspraak af. Hij begint wel enthousiast aan een planning, maar laat het in de praktijk snel afweten. Een kernkwadrant maakt jullie sterke eigenschappen en valkuilen helder. Jij hebt bijvoorbeeld de kernkwaliteit ‘nauwgezet’. Je valkuil is om daarin te rigide te worden, je bent allergisch voor chaotische personen en je uitdaging is om meer spontaan te zijn. Nu je je hiervan bewust bent kun je de ander beter helpen. In plaats van je te ergeren aan zijn chaotische gedrag leer je van zijn spontaniteit. Vervolgens vraag je je coachee ook zo’n kernkwadrant te maken. Zijn kernkwaliteit is ‘spontaan’, zijn valkuil is impulsief en hij is allergisch voor inflexibele mensen. Zijn uitdaging: meer plangericht werken. Door dit bespreekbaar te maken snap je elkaar beter en kun je van elkaar leren. Jij leert je coachee plangericht werken en probeert zelf wat flexibeler met hem om te gaan. Daarnaast kun je met de kernkwadrant in gedachten een plan op maat maken voor je klant dat goed bij hem past.
Bij de interventiekaart vergelijk je behoeften, aannames en angsten met elkaar. Voor gezonde financiën moeten mensen hun gedrag of gewoontes veranderen. Er spelen altijd onuitgesproken redenen waarom ze dit toch niet doen. In onze opleiding Budgetcoach leer je aan de hand van de interventiekaart hoe je die redenen bespreekbaar maakt. Neem Anneke. Je hebt met haar afgesproken dat ze om geld te besparen niet langer in de kantine haar lunch koopt, maar haar eigen lunch meeneemt naar haar werk. Toch doet ze het niet. Waar zit de weerstand? Doorvragen leert dat Anneke bang is voor gek te staan met haar zakje boterhammen en ook de aanname heeft dat het raar is om zelf lunch naar je werk mee te nemen. Anneke wil erbij horen en blijft net als haar collega’s de lunch in het peperdure bedrijfsrestaurant kopen. De interventiekaart is dé manier om te kijken naar de oorzaak van dit soort niet-effectief gedrag. Als budgetcoach zul je vaak te maken krijgen met weerstand. Mensen moeten iets opgeven om geld te besparen, dat kan ook iets zijn wat heel belangrijk voor deze persoon is. Als je ‘het probleem achter het probleem’ boven tafel hebt kun je daar samen een oplossing voor zoeken.
Ben jij budgetcoach en wil een van jouw klanten het roer omgooien en iets heel anders gaan doen in het leven? Of wil iemand een extra inkomstenbron creëren? Dan kan de creatiespiraal een nuttige techniek zijn. Met de creatiespiraal volg je twaalf stappen die een proces volgen van wens tot werkelijkheid: wensen, verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken, plannen maken, handelen, volharden, ontvangen, waarderen, ontspannen. Je kunt bij elke stap beginnen, maar als je iemand begeleidt naar bijvoorbeeld ‘een extra inkomstenbron’ is het logisch bij ‘wensen’ te beginnen. Het is nadrukkelijk een spiraal: eenmaal rond kan een nieuw proces beginnen.
Formuleer op een positieve manier wat je wensen zijn;
Visualiseer hoe je leven eruitziet als dit is bereikt;
Spreek uit dat je gelooft dat het mogelijk is dit te realiseren;
Bespreek je wens met anderen en laat je niet uit het veld slaan door mensen die het maar niks vinden (je gelooft er immers in);
Onderzoek op welke manieren je je wens kunt realiseren en wat de voor- en nadelen zijn;
Maak conrete plannen om je wens te realiseren;
Beslis wat je werkelijk gaat doen en ga aan de slag
Hou vol. Ieder plan ziet er op papier mooier uit dan in werkelijkheid, tegenslagen horen erbij;
Is het gelukt je wens te realiseren? Neem de tijd om stil te staan bij het succes en waardeer wat het je heeft opgeleverd. Kan je het geleerde misschien op een volgend project toepassen? Voor je weer aan iets nieuws begint: ontspan. Je hebt hard gewerkt om je doel te bereiken. Neem de tijd om nieuwe energie op te doen.
De rol van de budgetcoach bij de creatiespiraal is vragen stellen naar wensen en behoeften en ondersteuning bieden bij het ontwikkelen en toetsen van plannen. Als je coachee eenmaal met de uitvoering bezig is houd je contact over de voortgang. Ook als het in het begin nog weinig resultaat oplevert moedig je aan en leg je uit dat dit bij de start van een onderneming hoort. De geuite wens en het bedachte plan kunnen natuurlijk ook mislukken. Wijs je coachee dan op het proces dat is doorlopen: plezier in het fantaseren over dromen, nieuwe mensen ontmoeten, andere talenten gebruiken, beslissingen durven nemen. Die reis maakt de creatiespiraal zo waardevol.