Leestijd
|
3 minuten |
Geplaatst op
|
05 maart 2019 |
Suiker is een belangrijke bron van energie. Je hebt het nodig om te bewegen, maar ook om te denken. Toch kan te veel suiker een negatief effect hebben op de gezondheid. Wat doet (te veel) suiker met je lichaam? En wat is een verantwoorde suikerinname? In dit blogartikel gaan we hier uitgebreid op in.
Alvleesklier
De alvleesklier geeft insuline af waardoor je bloedsuikerspiegel gereguleerd kan worden. Wie te veel suiker nuttigt, belast zijn alvleesklier te veel. Hierdoor neemt de kans op diabetes type 2 toe.
Vetopslag
Wanneer je te veel suiker eet, krijg je meer energie binnen dan je nodig hebt. Het lichaam slaat het teveel aan energie op als vet. Hierdoor kan je overgewicht krijgen met alle gevolgen van dien.
Hersenen
Men spreekt vaak van een ‘suikerverslaving’. Hoewel je niet daadwerkelijk verslaafd kan raken aan suiker, activeert suiker het beloningssysteem in je hersenen. Dat betekent dat er een behoefte ontstaat aan meer suiker.
Tanden
Gaatjes en tanderosie zijn vaak het gevolg van suikerrijke producten en dranken. Bacteriën in je mond zetten suiker namelijk om in zuur waardoor je tandglazuur wordt aangetast.
Darmen
Een te grote suikerinname werkt verschillende darmklachten in de hand. Zo kan je last krijgen van diarree, verstopping, buikpijn of een opgeblazen gevoel.
Welke suikerinname is verantwoord? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om dagelijks maximaal tien procent van je calorieën uit vrije suikers te halen. Onder vrije suikers vallen alle suikers die zijn toegevoegd aan producten en dranken én natuurlijke suikersuit siropen, honing en vruchtensappen.